Hyppää sisältöön
Teema

5. Ympäristökasvatus ja kuntalaisten hyvinvointi

Vuonna 2030 pirkkalaisten ympäristötietoisuus ja luontoaltistus on kasvanut.

Ympäristökasvatuksen rooli kuntien ympäristötyössä on merkittävä. Pirkkalassa on pitkät perinteet ympäristökasvatukselle ja nykyisinkin etenkin kouluissa ja varhaiskasvatuksessa ympäristökasvatus on kiinteä osa toimintaa. Tavoitteena on Pirkkalan henkilöstön, asukkaiden ja yritysten ympäristötietoisuuden kasvattaminen entisestäänkin.

Ympäristötietoisuuden lisääntyessä kasvaa myös ympäristön arvostus. Pirkkalassa on monia upeita luontokohteita, joista kuntalaiset voivat olla ylpeitä. Tavoitteena on edistää Pirkkalan viihtyisyyttä parantamalla virkistysalueiden laatua ja saavutettavuutta. Virkistysreittejä kehitetään ja rakennettuihin ympäristöihin tuodaan lisää vehreyttä.

Useat tutkimukset korostavat luonnon positiivista vaikutusta sekä mielenterveydelle että fyysiselle terveydelle. Luonnossa oleskelun on todettu muun muassa parantavan mielialaa, lieventävän stressiä ja laskevan verenpainetta. Lisäksi altistuminen monipuoliselle mikrobistolle erityisesti varhaislapsuudessa auttaa suojaamaan erinäisiltä immuunijärjestelmän häiriöiltä, kuten allergioilta ja astmalta. Kunnan puolesta kannustetaan pirkkalalaisia luonnossa liikkumiseen ja lisätään tietoisuutta luonnon terveysvaikutuksista.